Egyesületünk tagja a Zeneakadémián

Egyesületünk tagja, Farkas Ákos felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene-orgona szakára. Őt kérdezzük most izgalmas élethelyzetéről... 

 

Liszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemMilyen változásokat hozott az életedbe, hogy a Zeneakadémiára felvételt nyertél?

Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy eddigi életem legnagyobb teljesítményének érzem, hogy a Zeneakadémia hallgatója lehetek. Sosem gondoltam volna, hogy ebbe az irányba sodor az élet, ami így természetesen kicsit felfordult. Sok órám van. Sokat kell gyakorolni. Felköltöztem Pestre. Az első sokk után, hogy a ruhák nem mossák ki magukat, könnyen beleszoktam az ottlétbe. Viszont mivel keveset tartózkodom Turán, a táncot sajnos most szüneteltetnem kell egy időre, amit bánok.
A minap, két hét után hazajöttem és este, mikor hazafelé sétáltam az utcánkban, megálltam és csak hallgattam a csendet. Azért hiányzik az otthon.

  • Mondanál néhány szót a felvételidről? Egyszerűen bekerültél a 2015-ben szerzett kántori oklevéllel és a több éves kántori gyakorlattal?

A felvételt nem adták ingyen. Sok mindent meg kellett tanulnom. Volt, amit nem is tudtam. Két napos volt a felvételi, elméleti és gyakorlati. Csak arra emlékszem, hogy nagyjából húsz tanár ül az előadóban, én pedig szemközt velük egy széken. Izgultam. Meg hát igaz, ami igaz, a felvételin nyújtott teljesítményen nagyon gyenge volt. Bár ez csak az én véleményem.
A kántorizálás természetesen sokat segített. Viszont számot kellett adnom a klasszikus zenei tudásomról is, ami azért, mivelhogy nem jártam konzervatóriumba, helyenként hiányos, viszont úgy látszik ezt a tudást elégségesnek találta a felvételiztető bizottság.

  • Feltételezem, az egyházzene-orgona szakra nem jelentkeznek tömegesen. Hány csoporttársad van? Milyen a csapat?

Egyházzene-orgona BA szakon ketten vagyunk, osztatlan képzésre még két embert vettek fel és van egy vendéghallgató Csíkszentimréről. Így vagyunk öten. Öt remek férfiú.

  • Milyen a Zeneakadémia légköre? Könnyen megtaláltad a helyed?

Az egész kart a családi hangulat jellemzi. Kevesen vagyunk, mindenki ismer mindenkit. Jól esett, mikor a tanárok már első hét után tudták mindegyikünk nevét. Nem csak hallgatói kódok vagyunk, mint egy tömeg-karon. Ez számomra nagyon szimpatikus. Jól érzem ott magam. A Vörösmarty utcán, a Régi Zeneakadémia harmadik emeletén található az Egyházzene-tanszék, Közvetlenül Liszt Ferenc egykori lakása fölött. Felemelő dolog minden reggel azokon a lépcsőkön sétálni, amin egykor maga Liszt is tette.

 
  • A Zeneakadémia hallgatójaként milyen bemutatkozási lehetőségek, koncertek, külföldi tanulmányutak, stb. várnak rád?

Számos lehetőség van arra, hogy külföldi egyetemeken hallgathassak félévet. De erről majd később.
Most novemberben volt a tanszaknak egy nagy koncertje a Zeneakadémia Nagy termében. Két órás koncertet adtunk. majd utána közösen mentünk el ünnepelni.
Úgy gondolom, az egyházzenész dolga alapvetően a zenei szolgálat. Ez különbözteti meg más zenészektől. Hiszen a templomban kötöttebb a repertoár. Gyakran a kántort nem is látják, csak hallják. Feladata nem saját, nagyravágyó művészi céljainak elérése, hanem a szó legnemesebb értelmében szolgálat a szent liturgiában. Persze van úgy, hogy megkörnyékez a „mi lenne ha…?”, kinek nem jutott még eszébe hogy világhírű muzsikus legyen? Ezeket a kósza gondolatokat hivatásunk örömével kell visszavagdosni.

  • Volt esetleg még alkalmad találkozni a november elején elhunyt Kocsis Zoltánnal?

Sajnos már nem találkozhattam vele. Azonban az Akadémián érezhetően megállt az élet. A tanárok legtöbbjéről az volt az érzésem, úgy gondolják:  ha valaki mindent túl él, az ő. Isten Nyugosztalja.

  • Mit üzensz a zenélni tanuló diákoknak?

Azt üzenem: HAJRÁ!

  • Az Egyesület nevében sok sikert kívánunk neked Ákos!

Kántor Szilvia