Mesemondóink lendületben!

Egyesületünk mesemondó tagjai, Bukovics János és Pintér Zsolt 2016 elején a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indultak. Rendszeresen felléptek gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárták az országot keresztül-kasul.

 
Az év a maratoni „12 órás Mesemondás"-sal kezdődött, amelynek során Pest megyei iskolákban, könyvtárakban adtak hangot a népmese hangjának (a kezdeményezést a Meseszó Egyesület szervezte).

    Mesehallgatásra gyülekeztek kicsik és nagyok a közeli Boldogon, Galgahévízen a HaZám Lovasudvarban, ugyanitt a Kemencés Napon, no meg Bag Könyvtárában is. Ugyanilyen örömmel fogadták az anekdotákat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőváralján a fogyatékkal élő, valamint Hernádvécsén az állami gondozott gyermekek. Zsolt számára megható volt, ahogy a csillogó szemű árva gyermekek átléptek a mesei varázslat világába és teljes lényükkel átélték a történeteket.

    A III. Galgamenti Népművészeti Fesztivál programjának – a korábbi évekhez hasonlóan - szerves része volt a népmesemondás.  Az első ízben szervezett „Turán innen, Turán túl” Mesefesztivál a mesemondást-mesehallgatást állította középpontjába.  Az élőszavas előadáson túl a mesék örökérvényű üzenete megannyi formában – mesemondás, hétpróba, megelevenedő mese helyszínek, vásárosok, kézműves foglalkozások, tánc, stb. - jelent meg.

    Nyár derekán a Művészetek Völgye kapolcsi közönsége élvezhette a felnőtteknek szóló pajzán történeteket. Szeptemberben pedig mesemondóink a Kiscsőszi Együttélésben című kulturális programon tették tiszteletüket, ahol az esti táncház szüneteit tették mulatságossá. Ezek után a Bács-Kiskun megyei Izsáki Gyermeknap látogatói hallhattak furfangos állatmeséket és anekdotákat mesemondóink jóvoltából.

    Zsolt és Jani bácsi a Népmese Napja alkalmából rendhagyó helyszíneket célzott meg, így a multinacionális vállalatok dolgozói sem maradtak tanulságos mesék nélkül: szeptember 30-án a General Electric veresegyházi üzemébe, valamint a Budapesti Erőműbe voltak hivatalosak. A nem mindennapi eseményt a hallgatóság meglepődéssel vegyes örömmel fogadta.

    Októberben a Turai Őszirózsa Idősek Otthona lakóit örvendeztették meg furfangos történeteikkel, akik szüreti mulatságuk közepette szívesen fogadták díszvendégeiket. Az idős lakók felidézhették a gyermekkorukat, amikor még a falu mesemondóitól hallottak meséket kukoricafosztáskor, vagy a fonóban.

    Mi több, a két mesemondó fejébe vette, hogy új repertoárral készülvén, meghirdeti „Gatyamesék – Furulyás Borka, Pisze Matyi és egyéb prasnyaságok” című pajzán meseestjét, amelyet november 12-én mutattak be első ízben a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényház felnőtt közönsége előtt. Bízvást elhiheti mindenki, hogy szem nem maradt szárazon, és még a legbúsabb látogatónk is hasát fogta a nevetéstől. Vigyázat, a „Gatyamesék” produkció ezzel útjára indult, és bárhol felbukkanhat!

    Ezen túl meg kell említenünk a Galgamenti Művészek Egyesülete havi rendszerességű programjait a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházban – pl. Kukoricafosztó, Márton-nap, stb. –, ahol a gyermek (és felnőtt) soha nem marad mese nélkül!

Jani bácsi és Zsolt, köszönjük a fáradhatatlan munkát és a mese erejébe vetett hitet!

Kántor Szilvia