Erdélyben jártunk! - népmeséket vittünk, élményeket hoztunk

 
A Galgamenti Művészek Egyesülete és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület közös kulturális-néprajzi-mesemondó úton járt Erdélyben. A két szervezet hasonló küldetéssel működik, számos ponton kapcsolódó tevékenysége nyomán a 17 résztvevő szívesen vett részt az eseménydús közös programban, amely során új barátságok jöttek létre, avagy már meglevők mélyültek el.
 
 
Mesemondas Kalota
Utunk első állomásán, Kalotaszentkirályon csatlakoztunk a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes táborozó fiataljainak táncházához, ahol a kalotaszegi tánclépéseket ki-ki több-kevesebb sikerrel próbálgatta. 
A táncház programját mesemondóink tréfás mesék előadásával gazdagították.

  
 
 
 
A kiránduló csapat egy része az Erdély történelmi fővárosának tartott Kolozsvár nevezetességeivel, épületeivel, szobraival ismerkedett, míg mások a népi építészetében, népviseletében, népszokásaiban gazdag Méra, Magyarvista, majd Válaszút felé vették az irányt.   

 

  
A kulturális út elsődleges célja a népmesemondás és a magyar népmesekincs terjesztése volt, valamint ehhez kapcsolódóan a Kárpát-medencei magyar mesemondó hálózat fejlesztése. A Szovátán első ízben megszervezett Mesekocsmában a hazánkból odautazó mesemondók találkozási lehetőséget kaptak erdélyi népmesemondókkal. A színvonalas estet - amely során változatos történeteket hallhattunk - egy helyi magyar néptánccsoport vajdaszentiványi táncai színesítették. 
 
 
 

Utunkhoz néhány napra csatlakozott az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni, a Népművészet Mestere, aki népdaléneklésért és mesemondásért kapta meg e megtisztelő címet.
 
Korondon ellátogattunk Ilyés-Vészti Mihály fazekas mester műhelyébe, ahol a többezer kiállított és megvásárolható használati és díszedények felületén megcsodálhattuk a híres korondi motívumok sokféleségét és kifogyhatatlanságát. A népi kerámiakészítés - formázás, írókázás, festés, égetés - műveletei lenyűgözte csoportunk tagjait. 
 
Természetesen nem hagyhattuk ki a korondi viseletárusok portékájának szemügyre vételét sem. A Korondon szervezett Mese-esthez helybeli, idős és fiatalabb mesemondók és néptáncosok is csatlakoztak. Ennek során újabb lehetőség nyílt személyes és civil szervezeti kapcsolatok építésére.

 
 
Kategória: