Egyesületünk bemutatkozója

Népművészetet, kultúrát közvetítünk, közösségi teret hozunk létre

A GME civil kezdeményezésre alakult 2004-ben. Fő célként az egyesülethez tartozó írók, költők, kézművesek és képzőművészek szellemi és szakmai kapcsolatainak szervezését tűzte ki. 2015 nyarán a Közgyűlés új tagokkal kibővülve, megújult vezetőséggel kívánja felhívni a figyelmet a Galga menti településeken tevékenykedő művészek munkájára. Programjaink segítségével mindenki számára elérhetővé válnak a művészet és néphagyományok szellemi és erkölcsi értékei. Tagjaink között tudhatunk a régióból számos festőművészt, szobrászt, kosárfonót, fazekast, költőt, zenészt, mesemondót és néptáncost, és természetesen szívesen látunk minden új tagot, aki céljainkat támogatja.

Alapelvünk a magas színvonalú szakmai munka; látogatóink egy autentikus környezetben, szakképzett népi játszóház vezetők, mesemondók, zene- és táncpedagógusok irányítása mellett, illetve meghívott előadók segítségével ismerkednek a nagyszülők szokás és hiedelemvilágával, illetve kapnak betekintést művészeti értékeinkbe. Ezáltal a generációk közti kapcsolódás lehetőségét is biztosítjuk, hiszen közös programot kínálunk gyermek, szülő és nagyszülő számára egyaránt.

Egyesületünk működésének központja és egyben székhelye a Turán 2014-ben átadott Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényház. A megnyitás óta rendszeresített programjaink: 2015-től kezdődően gyermek napközis hagyományőrző táborokat tartunk, évközben az ünnepi évkör jeles napjaihoz fűződő családi programokat szervezünk (pl. Luca napja, Újévköszöntő, Virágvasárnapi kiszehajtás, Nyárbúcsúztató, Kukoricafosztó stb.).

Együttműködő szervezeteink között tudhatunk kulturális központot, művelődési házat, óvodát, hagyományőrző néptánc csoportot, idősek otthonát és karitatív szervezetet egyaránt.

Kategória: